Bu olayın aslı epey eskiye dayanıyor. Yani (diet kola + mentos) deneyleri bi 10 sene kadar öncesinde oldukça biliyormuş. Bir de (kuru buz + diet kola) deneyleri var, o başka bir aheste.. YouTube'da [Dry ice Experiments] diye aratırsanız yeterli kaynak bulursunuz. Lakin dünyada mütemadiyen bu deneyleri sürdüren insan grupları var galiba çünkü vidyo paylaşım sitelerinde sürekli güncellenen bir kategoridir bu. Hatta biz de arkadaşlar arasında yaptık, çapımız çevremiz el verdiğince bir deney :) O boyutlarda diet olmadığı için normal kolayla yaptık; hayli fışkırdı, izleyenlerin "hua höü" seslerini duyup hissettiğimiz ucuz gurur yanımıza kar kaldı :)
Paylaşım güzel olmuş dostum, bunu profesyonelce yapanları izlemek ayrı bi keyif ;)
Ek olarak; bu aksiyon nedendir gerçekleşir kısaca özetliyeyim: Mentos'un (ki nane kaplama herhangi bir şeker olabilir) etrafındaki nane tabakası kola asidi ile tepkimeye girer ve patlama şeklinde reaksiyon verir çünkü oluşan partiküller o minicik delikten çıkmak için yarışırlar. Normal koladaki atlamanın düşük olmasının sebebi içindeki şekerdir. Şeker, bu tarz reaksiyon için inhibitördür.
2 yorum:
Bu olayın aslı epey eskiye dayanıyor. Yani (diet kola + mentos) deneyleri bi 10 sene kadar öncesinde oldukça biliyormuş.
Bir de (kuru buz + diet kola) deneyleri var, o başka bir aheste.. YouTube'da [Dry ice Experiments] diye aratırsanız yeterli kaynak bulursunuz.
Lakin dünyada mütemadiyen bu deneyleri sürdüren insan grupları var galiba çünkü vidyo paylaşım sitelerinde sürekli güncellenen bir kategoridir bu.
Hatta biz de arkadaşlar arasında yaptık, çapımız çevremiz el verdiğince bir deney :) O boyutlarda diet olmadığı için normal kolayla yaptık; hayli fışkırdı, izleyenlerin "hua höü" seslerini duyup hissettiğimiz ucuz gurur yanımıza kar kaldı :)
Paylaşım güzel olmuş dostum, bunu profesyonelce yapanları izlemek ayrı bi keyif ;)
Ek olarak; bu aksiyon nedendir gerçekleşir kısaca özetliyeyim:
Mentos'un (ki nane kaplama herhangi bir şeker olabilir) etrafındaki nane tabakası kola asidi ile tepkimeye girer ve patlama şeklinde reaksiyon verir çünkü oluşan partiküller o minicik delikten çıkmak için yarışırlar. Normal koladaki atlamanın düşük olmasının sebebi içindeki şekerdir. Şeker, bu tarz reaksiyon için inhibitördür.
Saygılar ;)
Ben bunu denedim!Mükemmel oldu:)Yürüzme fırladı.Yanlız mentos'dan başka >hiçbir şekerle< olmuyor!
Yorum Gönder